May 24, 2022 By christineberrou.com 0

Tempat Menarik Di Perlis, Panduan Bercuti Ke Negara Indera Kayangan

Tempat Menarik Di Perlis Panduan Bercuti Ke Negara Indera Kayangan, Suka makan buah mangga? Jika kamu nak ketahui, di negara Perlis inilah terletaknya ladang- ladang mangga Harum Manis yang ialah mangga yang boleh dikatakan sangat nikmat, wangi pula tu. Mangga saja kah yang menarik di Perlis ini? Tidak sama sekali.

Jangan pandang sebelah mata negara yang terkecil di Malaysia ini, namanya, Perlis Indera Kayangan, telah lumayan mencerminkan betapa meski ianya kecil, pantas diberikan respek karena punyalah banyak tarikan yang ditawarkannya, unik- unik pula tu.

Bonus lagi dengan tempat membeli- belah leluasa cukai yang ada di kawasan sempadan, memanglah rugilah jika tidak tiba ke mari jika terdapat kesempatan. Nak ketahui apa yang ditawarkan negara indera kayangan ini dengan lebih khusus lagi? Teruskan membaca senarai tempat menarik di Perlis ini.

1. Taman Tamasya Tasik Melati

Tasik Melati ialah suatu tasik kecil yag mempunyai lebih daripada 150 buah pulau beting pasir. Jambatan disediakan merentasi tasik ini buat berikan ruang kepada pelawat menikmati panorama alam indah tasik yang berlatar belakangkan kehijauan serta gunung- ganang ini.

Tidak hanya itu, Taman Tamasya ini pula ialah posisi yang pantas dilawati buat kamu yang sukakan aktiviti memerhari burung kerana di mari ada pelbagai tipe burung dalam pelbagai warna yang terbang leluasa.

Untuk anak- anak pula, ada taman game disediakan buat mereka berseronok. Di samping itu, ada pula laluan refleksologi di mana kamu bisa melancarkan ekspedisi darah sembari menghisap hawa fresh dekat kawasan tasik. Metode yang sempurna buat menghabiskan hari pekan bersama keluarga bukan?

2. Gua Kelam

Gua Kelam ialah salah satu daripada gua yang unik di Malaysia dengan kepanjangan gua batu kapurnya 370 m. Jambatan kayu yang berkelebaran 8 kaki merupakan salah satunya jalur yang kamu boleh lalui buat menikmati panorama alam di dalam Gua Kelam. Bunyi air yang menitis daripada stalaktit hendak menemani kamu selama ekspedisi.

Fenomena semula jadi iaitu sungai dasar tanah yang mengalir di dalam gua ini merupakan air yang mengarah ke Sungai Perlis.

Tentu kamu terpesona dengan keelokan gua ini, tetapi, tunggulah sehingga kamu hingga ke suatu taman di hujung ekspedisi kamu dalam gua ini, sangat indah serta cocok buat dijadikan tempat berehat sehabis jauh berjalan.

3. Jambatan Tuanku Syed Putra

Jambatan Tuanku Syed Putra ini terletak di Minggu Kuala Perlis yang menghubungkan 2 bahagian yang terpisah oleh sungai. Jambatan ini boleh dikira selaku antara rahsia terbaik Negara Perlis. Selalunya orang tempatan di situ sahaja yang ketahui. Jambatan ini dinamakan sempena Almarhum Tuanku Syed Harun Putra ibni Almarhum Syed Hassan Jamulail, Raja Perlis yang ke- 6.

Buat pengetahuan kamu, jambatan ini sudah juga dibaik pulih serta diganti suai oleh kumpulan sukarelawan serta atlet negara Perlis. Jambatan ini terus menjadi indah apabila telah dicat berwarna- warni semacam pelangi. Jadi, apabila kamu berkunjung ke mari, bukan sahaja bisa bergambar serta menikmati panorama alam indah perkampungan nelayan di sekitarnya, malah, jambatan ini pula ialah satu spot bergambar yang istimewa.

4. Taman Tamasya Sungai Batu Pahat

Untuk kamu yang sukakan aktiviti outdoor serta beriadah bersama keluarga, datanglah ke Taman Tamasya Sungai Batu Pahat yang terletak di Kangar, Perlis. Dilengkapi dengan tempat mandi sungai, wisatawan pula boleh melaksanakan aktiviti semacam hiking serta pula berkemah di mari.

Taman ini pula ialah antara posisi buat menyarankan sebarang program kesihatan semacam marathon, berbasikal serta lain- lain. Kamu pula boleh bersiar- siar serta bergambar di golongan pokok- pokok bunga matahari yang ditanam di mari. Namun antara tarikan sangat istimewa di mari yakni Taman haiwan yang mengetengahkan pelbagai haiwan buat kamu berhubungan bersama semacam burung unta serta rusa.

5. Hutan Lipur Bukit Ayer

Jarak Hutan Lipur Bukit Ayer dari Kangar cumalah 13 kilometer sahaja, serta posisi hutan ini merupakan di dalam Hutan Simpan Fakta Bintang. Di hutan lipur ini ada sungai yang cocok buat dijadikan posisi berkelah serta bersantai bersama keluarga.

Lagi syok jika kamu berbbq di mari, tapak perkhemahan yang disediakan di hutan lipur ini pula lengkap dengan kemudahan memasak. Apa lagi, rancang hari keluarga di mari juga best pula.

Tarikan di hutan lipur ini bukan sahaja kerana keelokan alam semula jadinya, malahan kamu sekeluarga bisa berseronok di gelongsor yang disediakan di kolam mandi yang diairi air sungai di mari, pergh! Ini memanglah betul- betul syok!

6. Galeri Diraja Arau Perlis

Galeri Diraja Arau Perlis bukan gampang buat siapa- siapa masuk, kamu butuh membuat permohonan dahulu baru bisa melangkahkan kaki ke dalamnya.

Apabila kamu berjaya masuk ke galeri ini, kamu hendak bisa memandang pameran salasilah dan sejarah generasi Diraja Perlis, perlengkapan kebesaran Diraja, senapang antik, pedang, uang lama, basikal antik, bunga emas serta banyak lagilah.

Tetapi yang sangat menarik atensi merupakan kain kiswah yang ialah kelambu kaabah yang diberikan oleh pemerintah Arab Saudi kepada Sultan Perlis pada tahun 1965. Bawalah keluarga kamu ke mari buat satu kesempatan yang bukan gampang dipunyai oleh orang lain.

7. Bukit Keteri

Terletak 30 minit dari Kangar, Bukit Keteri ialah destinasi rock climbing yang populer di Asia. Mempunyai banyak laluan yang boleh diseleksi buat hingga ke puncak, tetapi tidak bermakna ianya gampang didaki, Bukit Keteri ini sesungguhnya salah satu daripada laluan pendakian yang sangat mencabar di Asia.

Seluruh kesukaran yang dilalui sewaktu mendaki buat hingga ke puncak bukit ini nyatanya berbaloi- baloi, kerana sesiapa yang berjaya hingga ke puncak hendak disajikan dengan panorama indah paling utama sekali kala waktu matahari terbenam.

8. Taman Herba Perlis

Taman Herba Perlis yang berkeluasan 12 hektar ini terletak berdekatan dengan Hutan Lipur Bukit Ayer serta Taman Ular serta Reptilia.

Taman Herba Perlis ini berperan selaku bank genetik buat dekat 1200 tipe tanaman herba. Ya, jangan tidak yakin, sangat banyakkan?

Kamu sekeluarga bukan sahaja bisa memandang serta memegang tanaman ini tetapi boleh pula mengambil kesempatan buat merasa tumbuhan- tumbuhan efektif ini asalkan tidak merosakkan pokok.

Di sinilah kamu bisa memandang di depan mata sendiri pokok- pokok yang populer dalam perubatan warga tempatan semacam Kacip Fatimah, Tongkat Ali, Mengkudu,

Selasih serta banyak lagilah. Berbagai ilmu tentang khasiat- khasiat tanaman yang bisa kamu sekeluarga pelajari, banyaklah petua yang kamu dah ketahui andai kata sesiapa dalam keluarga kamu tidak sihat kan?